10 december 2014

Michiel Steegers,
Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs
Voorzitter JOB


Men zegt wel eens ’niets zo sterk als een mens met een doel’. Een gezegde waar ik mij helemaal bij aansluit. In mijn, bijna tweejarige, voorzitterschap bij de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) spreek ik veel studenten die de opleiding die zij volgen “wel leuk” vinden. Er bekruipt mij dan steeds het gevoel dat ze te weinig hebben nagedacht over wat ze nou ECHT willen.

Buiten het feit dat dit een ongelooflijk moeilijke vraag is, is het mij wel opgevallen dat zij die het wel weten veel beter in staat zijn met succes (en vaak verkort) de opleiding af te ronden. Dat klinkt logisch, maar waarom zijn er dan toch zoveel mensen, van dezelfde leeftijd, die niet echt weten wat ze willen?

Ik spreek uit ervaring. Waar ik 4 jaar geleden, twijfelachtig, begon aan mijn mbo-opleiding binnenhuisarchitectuur en via de studentenraad bij JOB terecht kwam, sta ik nu op het punt te beginnen aan mijn hbo-bestuurskunde.

Het blijkt dus geen ramp wanneer je een “verkeerde" keuze maakt, maar wat doe je om dat dan weer bij te stellen. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je loopbaan. Ik kom dan weer terug met hetgeen waarmee ik begon, namelijk: je doel. Mijn doen is politicus worden, om vervolgens mijn idealen te realiseren. Nu ik erop terugkijk is het dan ook logisch dat ik in de studentenraad en vervolgens bij de JOB werkzaam ben geweest. Hierdoor heb ik veel geleerd en ben ik bekender geworden met de politicologie. Dit was mijn inziens nooit gebeurd wanneer ik niet mijn doel voor ogen had gehad, elke dag weer opnieuw, glashelder.

Of het nou een groot (wat wil ik later worden) of een klein (sparen voor een vakantie) doel is, het is je leidraad in het maken van keuzes en dat maakt je ongelofelijk sterk!

Ik kan allerlei tips geven, maar uiteindelijk komt iedereen er op zijn eigen manier achter. Er zijn zelfs mensen die bijvoorbeeld door het kijken van een film hun doel hebben gevonden. Het belangrijkste is dat je er mee bezig bent en inspiratie zoekt. Uiteindelijk kan het niet anders dat je antwoord vindt op de vraag…. Wat is jouw doel?

Met vriendelijke groet,

Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs

Michiel Steegers

Voorzitter JOB

.